Meteen naar de inhoud

Over Bos brevieren

en Leo

Bos brevieren kunnen we misschien wel die lang gekoesterde wens van Leo noemen. Waar ooit wandelen een onderdeel van zijn werkzaamheden was, werd datzelfde wandelen later een manier om overpeinzingen te overdenken, jezelf te ontdekken en te voelen. Leo wandelt regelmatig en neemt hiervoor de tijd; een rugzakje mee, verrekijker om de nek, schoenveters netjes gestrikt en natuurlijk met de nodige voorbereiding een route uitgestippeld. Hij neemt rustig een dag vrij om met de volle 100% te kunnen zijn in de natuur, écht even zijn. In de zon, door de regen, berg op, over smalle paden en modder aan de schoenen. Alles heeft een schoonheid, een gedachte of gevoel en dat is een genot om te mogen beleven. 

Gaandeweg heeft hij het wandelen eigen gemaakt en is hij dit gaan combineren met zijn interesse in geschiedenis en filosofie. Iedere regio of streek heeft een eigen geschiedenis. En wanneer je die streekgeschiedenis weet, herken je elementen uit de omgeving en zelfs uit het landschap.
Leo kan genieten van de natuur, beleven en ontdekken en dit combineren met verhalen over de streekgeschiedenis. Leo koppelt zijn wandelingen en ervaringen regelmatig aan zijn ‘drie helden’. Lees hier meer over de drie personen, de drie helden, die hem inspireren en motiveren. 

Leo wandelt graag, heel erg graag! En als er dan een beetje tijd over is, zie je hem op zijn fiets, een boek lezen, sporten, yoga uitoefenen of opnieuw in die geschiedenis en filosofie duiken. Lees meer over de overpeinzingen en ervaringen van Leo met zijn voormalige wandel-coach. 

IVN natuurwijzer onderwijs bos Leo

Bos + brevieren = Bos brevieren

Het bos is de plek waar je wandelt. Een omgeving vol met geschiedenis, planten, dieren en al het ander moois dat de natuur kan bieden. Het bos leeft en verandert constant, het past zich aan en groeit. Het is een landschap om te ontdekken, te beleven, te zien, ruiken, voelen en horen. 

Brevieren is een werkwoord; al wandelend lezen. Het werkwoord kent vooral de oorsprong bij de rooms-katholieke geestelijken. Zij lazen en herhaalden hun gebeden wandelend, bijvoorbeeld door de tuinen. Brevieren heeft op die manier iets weg van wandelende meditatie. Zo ook met overpeinzingen en gedachten tijdens wandelingen. 

Bos brevieren is wandelen en 'zijn' in de natuur, met alle overpeinzingen, gedachten en gevoelens.

Het bos en brevieren zijn inmiddels opgehelderd, maar wie is die mysterieuze vrouw? 

Hildegard van Bingen is haar naam; een benededictijnse abdis in de 12e eeuw. Een dochter van de graaf en opgevoed door een abdis van het klooster. Later nam zij het klooster over, componeerde muziek en liederen, was arts, filosoof, mystica en schreef allerlei boeken. Hildegard staat symbool voor wijsheid en in contact staan met de harmonie van de kosmos.
Een mooie brug naar de wandelroutes die geïnspireerd zijn op de streekgeschiedenis, persoonlijke gedachten en het kathedraal denken. Ontdek ze bij de wandelroutes op deze website.